Třešňovka

Dneska jsem si konečně udělal čas na další článek. Přemýšlel jsem o čem asi bude? Přišla jasná volba. Před několika dny jsem s Jíťou udělal pár fotek při výrobě třešňovky, a včera jsme natočili krátký video z kvašení.
1
Vzhledem k tomu, že krom demižonu a lisu nemáme jiný vybavení bylo celý moštování trošku divoký. Jako palici na rozdrcení jsme použili silnější tyčku na uzení, průměr tak 5cm, a nádoba, ve který jsme třešně drtili je prachobyčejná konev na med. Po troškách jsme dávali třešně a mačkali, dokud z nich nevzešla pěkná kaše. Pak s tím jenom šup do lisu.
2
Probíhá lisování, je to náročná akce, to se musí nechat. Protože nemáme lis přišroubovanej k zemi museli jsme ho držet dva. Nejvíc moštu vyteklo, po prvním pomačkání, tekl proudem, jako když se lisujou jablka. Prostě nádhera.
3
Na tý fotce je finále, proto ta prázdná miska. Před tím, byla plná.
4
No a tohle je výsledný množství z cca 10Kg třešní. Nic moc, ale my z toho máme radost.
5
Druhý den jsme si dojeli pro dalších asi 5Kg třešní a trochu doladili množství, prostě se mi toho zdálo málo. Na videu jde vidět výsledný množství.
Takhle krásně nám kvasí po cca týdnu. Kvašení je spontánní. Prostě jenom třeňovej džus, žádný přidaný kvasinky.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s